zaterdag 6 juni 2015

Onze eerste zeedag.


Vrijdag, 5 juni 2015, liep om half 6 de wekker af. De vorige avond waren we al aan de buitenkant van de Roompotsluis tegen de wachtsteiger gaan liggen. We waren niet de enige met dat idee, er lagen nog 5 andere zeilboten. Allemaal wachtend op de goede stroomrichting.

We vertrokken richting Nieuwpoort, Belgiƫ. Mooi fris weer zo om 6 uur en de verwachting was dat het een zonnige, warme dag zou worden. Er was ook onweer voorspelt in de middag en daar hadden we natuurlijk geen zin in. We wilden dus voor die tijd in Nieuwpoort zijn. Om toch een bepaalde snelheid te houden, hadden we in het begin nog even de motor erbij. Toen de wind toenam kon die gelukkig uit en hadden we een mooie snelheid, ook omdat de stroom steeds meer toenam.

Ondertussen was het goed opletten. Dit vaargebied is behoorlijk druk vanwege aanlooproutes naar de Westerschelde en Zeebrugge. Sonore zware motorgeluiden van zeeschepen om ons heen die we nog niet konden zien of alleen in de schimmige verte. Natuurlijk was op de AIS al wel het scheepvaartverkeer zichtbaar; zie het kaartje. De beroepsschepen hebben een behoorlijke snelheid en zijn bij je voor je het weet!

We gebruiken de stuurautomaat en controleren regelmatig het stroomverbruik om ook daar gevoel mee te krijgen. De windgenerator draait lekker en de zon komt er steeds meer bij, waardoor het stroomverbruik steeds meer gecompenseerd wordt. Dat is nog wel een puntje waar op gelet moet worden. De kunst is om de beschikbare stroom zo efficiĆ«nt mogelijk te gebruiken en dat de groene stroomvoorzieningen (windgenerator en zonnepanelen) in de benodigde hoeveelheid voorzien, zodat we niet zonder komen te zitten. 

Zondag richting Dover .....






2 opmerkingen:

De Uffeltjes zei

Ben je vrij gaat nog om half 6 die wekker. Waarschijnlijk is dit zelfs nog eerder dan toen je (lang geleden) nog naar je werk ging. Had je beter kunnen blijven werken. Haha. Moet nog wel even wennen aan de (soms) ingewikkelde schippersverhalen over.....de windgenerator die lekker draait waardoor de stroomvoorziening wordt gecompenseerd. Tja dit is heel wat anders dan die gezellige koffieleutverhalen op het werk. Maar toch leuk om zo meegenomen te worden in jullie verhalen. Afijn jullie zijn al lekker een stukje op weg......een goede, behouden vaart verder toegewenst!! Gr. Carola

Unknown zei

Leuk om te lezen hoor! Blijf het enorm stoer vinden. Geniet verder. Ik geniet een beetje mee. Groetjes, Renk.

Een reactie posten